GLASTYPER

OLIKA GLASTYPER

Det är väldigt roligt att välja rätt glasögon som passar din personlighet och ansiktsform. Men det viktigaste valet för dina bågar är vilka glas du väljer att sätta i dem. Vi på Bågar & Glas har valt CARL ZEISS som huvudleverantör, ett internationellt, ledande, teknikföretag inom optik och optoelektronik som har levererat kvalitetsglas sedan företaget startades 1846.

På marknaden finns det en mängd olika typer av glas som är anpassade för diverse behov och synfel. Då dagens digitala samhälle ställer höga krav på våra ögon, är det viktigt att välja rätt glas och behandlingar, på så sätt får du ett mer komfortabelt seende. Här nedanför kommer en beskrivning mellan de glastyper som finns. Oroa dig inte för att välja fel; det är din optikers jobb att hjälpa dig!

Värt att nämna är att Zeiss har fullt UV skydd, motsvarande solglasögon, även i klara glas.

Enkelslipade glas

Ett glas som har samma styrka oavsett var du tittar i glaset. Hit hör närsynta, översynta och astigmatiker. De kan vara gjorda för seende på långt håll, skärmavstånd eller läsavstånd. Enkelslipade lagerglas med dina styrkor monteras i vald båge beroende på var pupillen hamnar på höjden och bredden. För den riktigt kräsne kan enkelslipade glas, trots sitt namn, vara avancerade och även kalibreras efter bågens lutning och avstånd till ögat. Mums för den detaljälskande personen!

Digitala glas

Tänk enkelslipade glas med en del nertill i glaset där du har en zon för seendet på nära håll.  Du minns de där glasen med ruta i, ungefär så fast snyggare!

För dig som upplever att det tar tid att växla från skarpt seende på nära håll till avstånd. Blir trött i ögonen och behöver anstränga ögonen/blinka/gnugga. Har huvudvärk i eller kring ögonen. De symptomen kallar vi för astenopi. Då kan digitala glas bli din bästa kompis! Styrkan du behöver för långt håll och för nära håll.

Progressiva glas

 Kanske har du alltid sett bra, men nu fungerar inte läsningen längre. Har du ett par läsglasögon men aldrig när du behöver dem? Vet du inte vad personen som pratar med dig säger för du funderar på om du behöver backa eller gå närmare för att se hen i ögonen?

De här glasen är gjorda för att kunna bäras hela dagen. När du tittar rakt fram i glaset ser du på avstånd och fäller du blicken nedåt ser du tydligt på nära håll. Övergången i styrka sker gradvis genom glaset så du får skarpt seende även i mellanlägena.

Rumsprogressiva

liksom progressiva glas har du skarpt seende på alla avstånd i dessa glas. Skillnaden är att rakt fram i glaset har du skärpan inställd för en stationär datorskärm, ca 70-80 cm, läsningen är som vanligt nedåt. För att se ut på längre håll får du söka blicken högt upp i bågen. Tänkt för att du ska kunna jobba mot dator med en god ergonomi och slippa anstränga dina ögon.

Men glöm inte att små pauser är lika viktigt!

Solglas

Samtliga glas går att beställa med färg, alltså solglasögon med din styrka. Solglasen kan vara enfärgade, gradalfärgade eller ha spegelglas. De kan också skifta i färgstyrka beroende på ljusförhållandena utomhus, sk fotokromatiska. De polariserade varianterna är effektiva mot reflexer och blänk tex på tex våta vägbanor, vattenytor.

Dåså, glasklart! Visst?!

Om inte så prata med oss på telefon, mail eller i butik.

Boka tid för en synundersökning