SYNUNDERSÖKNING
BARN & UNGDOM

GLASÖGONUNDERSÖKNING & SYNTEST

Synundersökning för Barn & Ungdom

Många barn vet inte själva om att de ser sämre än de borde göra. Ännu fler föräldrar har inte ens tänkt tanken att deras barn kan ha ett eventuellt synfel. Var därför uppmärksam på de tecken som kan hjälpa dig som förälder att upptäcka att ditt barn behöver glasögon. Stockholms Läns Landsting ger ett bidrag om 500kr (0-7 år) 800kr (8-19 år) vid synförändring. Bidraget dras av direkt vid köp av glasögon eller linser.

Har du barn som har egen telefon eller ofta vill låna din? Hur ofta har du inte hört att bara snabbt kolla på snapp, söka efter något, kolla youtube eller spela något spel? 

Det är ett faktum att våra barns skärmvanor snabbt försämrar deras syn. Vi möter alltför ofta barn som har synfel som normalt först dyker upp hos en person i 40 års åldern. Redan idag behöver ett av fyra barn glasögon.

Vanliga tecken på att ditt barn kan ha ett synfel

• Oftare klagar på ont i huvudet

• Svårt att sitta still och koncentrera sig

• Blundar med ena ögat, eller kisar för att fokusera blicken.

• Lägger ofta huvudet på sned.

• Klagar på läsning eller annat som kräver fokus på nära håll.

• Sitter nära TVn, eller håller skärmen alltför nära ögonen

• Ser suddigt

• Ser dubbla / hoppande bokstäver

 

Om du känner igen någon av dessa symtom hos ditt barn rekommenderar vi er att för allas skull att boka in en synundersökning för dem. Det är bättre att veta direkt så att du kan hjälpa ditt barn så snabbt som möjligt.  

 

I Stockholms län kan du ansöka om glasögonbidrag till ditt barn. Vi gör ansökan i butiken och drar av bidraget på er slutnota. Barn 0-7år ger bidrag på 500kr, Barn 8-19år 800kr. Nytt bidrag kan sökas då synundersökningen konstaterar synförändring.

Till dess att barnet fyllt 8 år görs synundersökning hos ögonläkare eller optiker med särskild behörighet. Vi rekommenderar att kontakta en ögonläkarmottagning. 

För barn som fyllt 8 år, hjälper vi gärna till! 

Tid och pris för synundersökning för barn och ungdom: 590kr - 45 min.

Boka synundersökning
för barn eller ungdom