Historien om Jacques Marie Mage
Journal

Historien om Jacques Marie Mage

av Mathias Stering den Sep 07, 2022

JACQUES MARIE MAGE är känt för sina extremt höga kvalitet och glasögon i limiterade upplagor. Med djärv design, premium-material som japanskt acetat och titan, och inspiration från konst och historia har JACQUES MARIE MAGE snabbt blivit ett av världens hetaste och mest eftertraktade glasögonmärken. Deras unika produkter, ofta sedda på världskändisar och samlare, kombinerar tidlös elegans med en stark känsla av exklusivitet och hantverksskicklighet.

När fransmannen Jerome Mage startade sitt optikmärke 2015 var det ingen som trodde på hans idé. Marknaden var redan överfull. Hans designer, det var tjocka, klumpiga bågar, vilket gick emot den tidens rådande minimalistiska utseende. Prislappen för på tok för hög. Och även namnet, JACQUES MARIE MAGE, låg fel i munnen. Idag är det Los Angeles baserade företaget ett av världens absolut hetaste och trendigaste glasögonmärke man kan ha på sig.

Jerome Mage har alltid varit en extremt modemedveten och passionerad man. Redan i ung ålder hade han blivit en samlare av rang med över 50 kostymer från Saint Laurent daterade tillbaka till 70-talet, fler BMX cyklar än kvadratmeter på en normalstor 4:a på Östermalm, samt över 1000 par vintage-solglasögon. Den största passionen är dock givetvis glasögon. ”Vad jag älskar med glasögon är att det är ett otroligt sensuellt objekt. Du sätter bågarna över näsan, och det är det första folk ser när de tittar på dig. Glasögonen definierar ditt ansikte!”, säger Jerome.

Endast limiterade upplagor

JACQUES MARIE MAGE bågar tillverkas alltid i extremt limiterade upplagor, ofta inte fler än 250 par som fördelas välden över. Inspirationen kommer från kontinenter, kulturer och generationer som ligger Jerome nära om hjärtat, så som den amerikanska västern med dess nationalparker, gamla Hollywood samt fransk New Wave kultur.

Inspirerad av ikoner

Många bågar har fått sin identitet efter populärkulturella ikoner som Bob Dylan, Brigitte Bardot, Enzo Ferrari, Grace Kelly, Dennis Hopper, samt Anita Ekberg, bara för att nämna några. Jerome Mage berättar att människor kopplar ihop solglasögon med personligheter. Tänker man på Bob Dylan eller John Lennon får de flesta en uppfattning om glasögonen de hade på sig. Jerome fortsätter att förklara att i stället för att samarbeta med andra stora varumärken tycker han att det är bättre att samarbeta med ikoniska personligheter. Dennis Hopper var så mycket mer än bara en skådespelare. Hunter S Thompson var mer än en författare. Jerome drivs av att göra folk nyfikna igen då vi lever i en platt och förutsägbar värld. JACQUES MARIE MAGE vill berätta historier med sina bågar, och Jerome’s förhoppning är att de kan inspirera människor att vara nyfikna.

Tillverkas för hand i Japan

JACQUES MARIE MAGE är motsatsen till det minimalistiska, dvs maximalistiska. Stilen är sofistikerat men samtidigt kraftigt, lekfullt, och med ett överflöd av attityd. Bågarna tillverkas i Fukui, Japan och är ett genuint hantverk som kommer till liv genom teknisk innovation då maskinerna som används i fabrikerna är daterade innan andra världskriget.

De här maskinerna kräver massor av justeringar, och det ger bågar som är mindre identiska under mikroskåpet än masstillverkade glasögon. Dock är det ett resultat som Jerome Mage omfamnar. "Ofullkomligheterna avslöjar en mänsklig touch och ger våra bågar denna varma och sensuella finish", sa han.

The Last Frontier 

The Last Frontier är JACQUES MARIE MAGE’s mest exklusiva, eftertraktade och hyllade serie. The Last Frontier är unisont hyllad världen över för sitt oöverträffade hantverk och konstnärskap, och har hittills släps i fem kollektioner som hyllar de många kulturella traditionerna i den amerikanska västern – från smycketillverkning och vävning till ceremoniell dans och ridning.

Denna serie har sin egen distinkta look och estetik jämfört med JACQUES MARIE MAGE’s vanliga kollektion och ligger mitt i skärningspunkten mellan art déco och den amerikanska västern.

Alla bågar i serien The Last Frontier är designade i Los Angeles och tillverkade i Fukui, Japan där världens högst ansedda fabriker och hantverkare för glasögon finns. Detailjrikedomen och utsmyckningarna på bågarna är på en nivå som inte tidigare är skådad.

Unika pilformade gångjärnssystem gjutna i sterling-silver, turkosstenar och Chimayo textil-inspirerad filigran, vilket är en sammanflätning av tunna trådar med dekorativa kulor bygger på en kulturell vävningstradition som är unik och härstammar från den nordamerikanska urbefolkningen i New Mexico. Den handgjorda filigranen är gjorda i samarbete med Kewa Pueblo-konstnären Francisco Bailon. Last Frontier-seriens bågar är sanna samlarobjekt och är ett måste att utforska för alla glasögonfantaster.

Konstverk

Ifall du har en förkärlek till historia, hantverk, teknisk innovation samt ikoniska förebilder kommer du uppskatta JACQUES MARIE MAGE. Glasögon, och framför allt solglasögon, är känt sedan länge att vara en nyckelkomponent för en viss typ av mytbildning. Jerome Mage har en aning om varför. "Med glasögon kan du bli en annan person. Byt dina solglasögon och du ändrar din personlighet." 

Relaterade artiklar
Historien om Sato

Historien om Sato

Läs mer
Historien om Lazare Studio
Historia

Historien om Lazare Studio

Läs mer
Solglasögon 2024 - Nyheter & Trender
Ahlem

Solglasögon 2024 - Nyheter & Trender

Läs mer
Jacques Marie Mage X The Velvet Underground - 'Vicious' kollektionen

Jacques Marie Mage X The Velvet Underground - 'Vicious' kollektionen

Läs mer