Historien om Jacques Marie Mage
Journal

Historien om Jacques Marie Mage

av Mathias Stering den Sep 07, 2022

När fransmannen Jerome Mage startade sitt optikmärke 2015 var det ingen som trodde på hans idé. Marknaden var redan överfull. Hans designer, det var tjocka, klumpiga bågar, vilket gick emot den tidens rådande minimalistiska utseende. Prislappen för på tok för hög. Och även namnet, JACQUES MARIE MAGE, låg fel i munnen. Idag är Los Angeles baserade företaget ett att världen absolut hetaste och trendigaste glasögonmärken man kan ha på sig.

 

Jerome Mage har alltid varit en extremt modemedveten och passionerad man. Redan i ung ålder hade han blivit en samlare av rang med över 50 kostymer från Saint Laurent daterade tillbaka till 70-talet, fler BMX cyklar än kvadratmeter på en normalstor 4:a på Östermalm, samt över 1000 par vintage-solglasögon. Den största passionen är dock givetvis glasögon. ”Vad jag älskar med glasögon är att det är ett otroligt sensuellt objekt. Du sätter bågarna över näsan, och det är det första folk ser när de tittar på dig. Glasögonen definierar ditt ansikte!”, säger Jerome.

 

JACQUES MARIE MAGE bågar tillverkas alltid i extremt limiterade upplagor, ofta inte fler än 250 par som fördelas välden över. Inspirationen kommer från kontinenter, kulturer och generationer som ligger Jerome nära om hjärtat, så som den amerikanska västern med dess nationalparker, gamla Hollywood samt fransk New Wave kultur. Många bågar har fått sin identitet efter populärkulturella ikoner som Bob Dylan, Brigitte Bardot, Enzo Ferrari, Grace Kelly, Dennis Hopper, samt Anita Ekberg, bara för att nämna några.

 

JACQUES MARIE MAGE är motsatsen till det minimalistiska, dvs maximalistiska. Stilen är sofistikerat men samtidigt kraftigt, lekfullt, och med ett överflöd av attityd. Bågarna, som tillverkas i Italien och Japan, är ett genuint hantverk som kommer till liv genom teknisk innovation då maskinerna som används i fabrikerna är daterade innan andra världskriget.

 

De här maskinerna kräver massor av justeringar, och om det ger bågar som är mindre identiska under mickroskåpet än masstillverkade glasögon. Dock är det ett resultat som Jerome Mage omfamnar. "Ofullkomligheterna avslöjar en mänsklig touch och ger våra bågar denna varma och sensuella finish", sa han.

 

Ifall du har en förkärlek till historia, hantverk, teknisk innovation samt ikoniska förebilder kommer du uppskatta JACQUES MARIE MAGE. Glasögon, och framför allt solglasögon, är känt sedan länge att vara en nyckelkomponent för en viss typ av mytbildning. Jerome Mage har en aning om varför. "Med glasögon kan du bli en annan person. Byt dina solglasögon och du ändrar din personlighet."

Relaterade artiklar
Solglasögon & Trender 2023

Solglasögon & Trender 2023

Läs mer
Jacques Marie Mage – The Last Frontier IV (ENGLISH VERSION)

Jacques Marie Mage – The Last Frontier IV (ENGLISH VERSION)

Läs mer
Jacques Marie Mage – The Last Frontier IV

Jacques Marie Mage – The Last Frontier IV

Läs mer
Stanley Kubrick – Jacques Marie Mage
Historia

Stanley Kubrick – Jacques Marie Mage

Läs mer