Historien om Matsuda
Journal

Historien om Matsuda

av Mathias Stering den Sep 07, 2022

I en värld som kretsar kring snabba beslut och resultat har MATSUDA förankrat sig i traditionen av japanskt hantverk och genomtänkt utförande. De arbetar genomgående efter en process som börjar med bästa tänkbara materialvalen och slutar med konstverk i form av bågar som håller och kan beundras hela livet.

MATSUDAs fabriker ligger staden Sabae som ligger i Fukui i Japan. Det här området är världsledande inom glasögonproduktion på grund av den tekniska kunskap som finns hos de lokala hantverkarna, erfarenhet som gått från generation till generation. Deras bågar är ett sant exemplar av japanskt hantverk där handarbete blandas med innovativ teknologi. Totalt krävs över 250 separata steg för att ta fram varje båge.

Grundaren Mitsuhiro Matsuda föddes 1934 i Tokyo, och var som ung en av Japans ledande modedesigners. När han flyttade till Paris tillsammans med sin bästa vän Kenzo Takada för att hitta inspiration blev han snabbt förälskad i art deco, specifikt det industriella metallarbetet från sent 1800-tal samt detaljerna i gotiska katedraler. Dessa influenser är det som tydligast inspirerat Mitsuhiro, både till hans klädkollektioner men kanske än tydligare i de detaljerade gravyren på bågarna, bryggorna och skalmarna som än idag är MATSUDAs stora kännetecken.

 

MATSUDA släppte sin första glasögonkollektion 1989 som snabbt blev en världssuccé. Det stora internationella genombrottet kom i samband med att Linda Hamiltons karaktär Sarah O´Conner bar deras båge 2809H i världssuccén Terminator 2. De bågarna har återproducerats i limiterad upplaga och är eftertraktade samlarobjekt hos glasögon connoisseurer.

Det som är signifikativt för ett par MATSUDA bågar är främst bågarnas exklusiva material, så som japanskt titan och massivt 18k guld, kvalitén i lokala hantverket, samt innovativa designen med de utmärkande gravyrdetaljerna. Endast två stycken Mästare inom gravyr finns kvar i Sabae, och en av dem arbetar uteslutande med MATSUDAs produktion.

Relaterade artiklar
Solglasögon & Trender 2023

Solglasögon & Trender 2023

Läs mer
Jacques Marie Mage – The Last Frontier IV (ENGLISH VERSION)

Jacques Marie Mage – The Last Frontier IV (ENGLISH VERSION)

Läs mer
Jacques Marie Mage – The Last Frontier IV

Jacques Marie Mage – The Last Frontier IV

Läs mer
Stanley Kubrick – Jacques Marie Mage
Historia

Stanley Kubrick – Jacques Marie Mage

Läs mer