Historien om Lazare Studio
Journal

Historien om Lazare Studio

av Mathias Stering den Apr 02, 2024

LAZARE STUDIO återupplivar pittoreska glasögondesigner med rötter i mitten av 1900-talets visuella nykterhet. Med den uppdaterade och moderna touchen av neo-retro looken har Lazare Studio fångat sin essens och identitet.

Studio

Officiellt grundades Lazare Studio i september 2020 av Alexandre Catons, men hans passion för independent eyewear började långt innan dess. Alexandre är gammal optiker sedan 1999 som öppnade sin allra första egna optikbutik i Lyon 2003, och ytterligare en 2010. Redan från start började han bygga djupare relationer och partnerskap med de varumärken han själv hade i sina butiker. Under tiden han observerade, inspirerades och satte sig in i hur andra arbetade började han själv skapa sin en vision om hur man bäst skulle kunna kombinera vintageelement med modern design i vad som senare skulle bli Lazare Studio.  

Alexandre Catos berättar att ”namnet LAZARE STUDIO kommer från Lazarus vetenskapen och populärkultur med hänvisning till återupprättande av liv, eftersom Sankt Lazarus var den första som återuppstod enligt kyrklig tradition. Jag gillar tanken på att återuppliva klassiska bågar i en modern stil.” 

STUDIO är en ateljé för filmskapande, arkitektur, design, snickeri, skulptur, målning, etc.LAZARE STUDIO är enligt Catons en riktig studiemiljö i den meningen att de designar varje komponent, ritar var och en av sina modeller, utvecklar sina egna exklusiva tekniska delar och alla tillverkningsprocesser som är specifika för varumärket internt.  

 

Hållbarhet

LAZARE STUDIO är engagerad i ett miljömässigt och socialt ansvarstagande. De lägger stor möda i att identifiera förstklassiga leverantörer som arbetar med omsorg och samvete, till att välja miljömässigt hållbara och tåliga material, designa tidlösa glasögonmodeller, ta fram eleganta och miljövänliga förpackningar och sätta rättvisa priser. Lazares mål är att erbjuda alla hållbara glasögon. 

Tillverkning i Japan och Frankrike 

Tillverkningen av alla Lazare’s bågar är delad mellan Japan och i Frankrike för att säkerställa den strikta respekt för tradition och hantverk som Alexandre strävar efter. De exklusiva signaturkomponenterna är tillverkade av beprövade material från förstklassiga japanska tillverkare. Acetatet genomgår en komplex bearbetning utformad för att förhindra uppvärmning av acetatet under tillverkningen vilket resulterar i en mycket högre stabilitet i bågen.

De sista justeringarna för bågarna sker dock alltid på hemmaplan i Frankrike där glasögonen sätts samman av med utvalda komponenter exklusivt framtagna och tillverkade av Lazare Studio själva. Den sista touchen som appliceras är deras varumärkesskyddade teknik, "futureproof", ett specifikt gångjärn som integrerar komponenter som minimerar friktionen, vilket säkerställer maximal hållbarhet.     

Japanskt hantverk och neon-retro  

Visionen bakom varje par LAZARE STUDIO-glasögon är att återförena två världar naturligt inte möts utan Alexandres existens. Exklusiva objekt gjorda av uråldriga material från japanska hantverkare som möter den oöverträffade expertis från glasögonverkstäderna som finns djupt inne i de franska Jurabergen där varumärket har sitt huvudkontor. Det är här Alexandre blandar gammal kunskap med banbrytande teknologier för att göra de exklusiva glasögonen Lazare Studio bygger sin identitet på.

Det iögonfallande med Lazare Studio design är den moderna touch av vintagestil som kan kallas neo-retro. Inspirationen för denna stil är inte exklusivt hämtad från art deco, jugend, eller liknande utan omtolkar i stället ett brett utbud av stilar och grafiska element från olika ögonblick i designhistorien. Det resulterar i ett friare och lekfullt formspråk som är tydligt i varje modell och båge. Fysiologisk designstrategi, välbalanserade linjer och vikt med fokus på perfekt komfort för varje kund. 

Alexandre säger sig själv känna ”en stor dragning mot 60- till 80-talet då det fanns en stor önskan om frihet och glamour. Stora provocerande former för kvinnor och djärva, utmanande bågar för männen på natten…..utan att någonsin förneka min kärlek till traditionella klassiker under dagen!” 

 

Upptäck LAZARE STUDIO

Shoppa LAZARE STUDIO

Relaterade artiklar
Historien om Sato

Historien om Sato

Läs mer
Solglasögon 2024 - Nyheter & Trender
Ahlem

Solglasögon 2024 - Nyheter & Trender

Läs mer
Jacques Marie Mage X The Velvet Underground - 'Vicious' kollektionen

Jacques Marie Mage X The Velvet Underground - 'Vicious' kollektionen

Läs mer