Osannolika omslaget 3

Chris på Bågar & Glas hjälpte Robert Gustafsson att se ut som Skandiamannen i ”Den osannolika mördaren”

Netflix-succen ”Den osannolika mördaren” är ett av höstens stora måsten i TV-soffan av tre anledningar. För det första, ingen annan svensk mordgåta har vart så omtalad och haft så många konspirationsteorier som mordet på Olof Palme. Sveriges roligaste man Robert Gustafsson är fantastisk i rollen som ”Skandiamannen”. Och sist men inte minst, Bågar & Glas egna verkstadstekniker och säljare Chris har för hand specialtillverkat de karaktäristiska glasögonbågarna till Roberts rollfigur Stig Engström.

När Chris fick frågan om att få ta fram glasögonbågar för Robert Gustafssons karaktär Stig Engström i ”Den osannolika mördaren” såg han det som spännande utmaning. Det viktigaste att tänka på, enligt Chris, är att det inte är samma sak att passa en skådespelare som ska sminkas och förkläs för att efterlikna en känd person i karaktäristiska bågar, som att hjälpa en kund i butiken att hitta personliga bågar som passar just dem. Även om det finns likheter i Robert Gustafssons och Stig Engströms utseende så skiljer sig ansiktsformen och avståndet mellan deras ögon ordentligt. Robert skulle senare under inspelningen även förkläs med en bredare ansiktsmask för få ett bredare ansikte mer likt som den faktiska ”Skandiamannen.” Så enligt Chris är det en ordentlig utmaning att hitta rätt bågar som både efterliknar de karaktäristiska orginalbågarna, som passar en man med Stig Engströms ansiktsform och storlek, samtidigt som samma båge ska passa Roberts smalare ansikte iklädd ansiktsmask.

 

Handgjorda bågar åt Robert Gustafsson

Chris har arbetat på Bågar & Glas i fyra år, och spenderar oftast dagarna i butiken på Kornhamnstorg i Gamla Stan där även vår egen verkstad ligger. En del av Chris ansvarsområden på B&G är att ta hand om reparationer, justeringar och inslip av glas i kunders bågar. Tiden och ansvaret nere i verkstaden är en av veckans höjdpunkter för Chris, då han får utlopp för sitt stora intresse för det tekniska detaljerna och det estetiska skapandet.

Bågarna vi på arkivbilder ser Stig Engström bära var väldigt vanliga i mitten på 80-talet, samtidigt som de var utvalda och anpassade för hans ansikte. Skådespelaren Robert Gustafsson som skulle porträttera ”Skandiamannen” har själv en mindre och smalare ansiktsform, men skulle vid inspelningen sminkas med en rundare ansiktsmask för att efterlikna Stig Engströms större och rundare ansiktsform. För att inte Robert själv skulle behöva flytta in i verkstaden på Bågar & Glas gjordes en avgjutning av Roberts ansikte ihop med den planerade ansiktsmasken som Chris kunde ha i verkstaden och arbeta med.

Då Stig Engströms bågar inte längre finns kvar fick Chris titta på gamla arkivbilder för att ha någonting att utgå från. Två bågar skulle tas fram, en rund båge utan stålkant, som Stig bar under mordnatten och som finns beskrivna av vittnen, samt en annan båge som Stig bytte till efter att polisen signalement av gärningsmannens blivit offentligt.

 

Bågar från Yellows Plus och Ahlem

Den första runda bågen hittade Chris rätt direkt i modellen Colet från det japanska märket Yellows Plus. Både form och estetik var helt rätt enligt referenser. Den andra bågen var en större utmaning då ingenting liknande finns på hyllorna idag. Resultatet blev att Chris beslöt sig för att göra om en moden, nyproducerad båge för hand. På så sätt kunde Chris skapa en autentisk båge samtidigt som den var storleksanpassad för Robert Gustafssons sminkade ansikte.

Processen med den andra bågen utgick från modellen Place Wagram från franska märket Ahlem. Place Wagram är en modell med överliggande metalldel med frilagd underdel. ”Det som är tacksamt med den här typen av båge där den nedre delen hålls ihop med en tunn nylontråd, är att glasen kan slipas i stort sett hur man vill”, säger Chris.

Dock var han tvungen att även räta ut bågens övre metallbrygga för att göra den än mer rektangulär i formen likt Stig Engströms originalbågar.

Chris var glad över ansiktsmasken

När bågens överdel var färdigformad, behövde formen på glasen ritas om. Det tog ett par försök i verkstaden innan Chris blev helt nöjd med slutresultatet. ”Där var det en enorm hjälp att faktiskt ha avgjutningen av Roberts huvud att prova ut glasögonen på. Där kunde jag jämföra passform och linjer med de bilder jag hade som referens.”

När Chris senare fick se stillbilder på Robert med glasögonen på sig, kände han sig stolt och glad över att glasögonen blev så bra. ”Det är en sak att ha bågarna i verkstaden sittandes på en ansiktsdocka. Bågarna måste även sitta perfekt på Roberts ansikte när han skådespelar, och det tycker jag verkligen att de gör när man ser på ”Den osannolika mördaren.”

“Den osannolika mördaren” finns för närvarande att se på Netflix.­­

Tillbaka till sidan med fler NYHETER

Tillbaka till STARTSIDAN