1 OP Blogg Banner

Oliver Peoples – hur ett ikoniskt märke skapades

För Oliver Peoples grundare Larry Leight var målet alltid tydligt; Att skapa det mest prestigefyllda och kulturellt utpräglade glasögonmärket i världen. Låt oss berätta historien om hur Oliver Peoples såg till att glasögon och solglasögon blev en signifikant accessoar i amerikansk film och TV-industri och fick pryda omslagen på de största modemagasinen.

Inspirationen till företagets DNA fann Larry Leight i ett lager fullt av gamla oanvända amerikanska vintage glasögondelar på ett gods i Connecticut i mitten av 80-talet. Denna skattkista gav Larry idén om att skapa glasögonmode som flirtade med 20, 30 och 40 talets Amerikanska glasögonmodeller.

Att företaget skulle heta Oliver Peoples kändes självklart då man på flertalet orderkopior, som låg i ”skattkistan”, fann att en man vid namn Oliver People var mottagaren av glasögonen.

          

Oliver Peoples bestämde sig tidigt för att gå mot strömmen. I slutet av 80-talet drevs marknaden av futuristiska modeller, stora logotyper och starka färger. Larry Leight fann inspirationen i sin hemstad Los Angeles och den amerikanska kulturen. 20 och 30-talets Art Deco period samt det intellektuellt sofistikerade modet från 60-talet var stora inspirationskällor.

Oliver Peoples lät produkten få tala för sig själv, fokuserade på förfinade, intrikata deltaljer och bortsåg helt från det uttrycksfulla modet som annars färgade 80-talet. Namnet Oliver Peoples började så smått sprida sig från mun till mun.

        

Att öppna en butik på Sunset Boulevard 1986, visade sig vara ett väl valt strategiskt beslut. Oliver Peoples fick i och med detta snabb spridning i Hollywood och inom celebritetkulturen. Regelbundet har Oliver Peoples bågar setts i filmer, TV-serier och på modemagasinens omslagssidor.

En personlig favoritscen där huvudrollskaraktären bär ett par Oliver Peoples glasögon finns att se i den kultförklarade, tragikomiska och samtidigt lite osunda filmen American Psycho. Christian Bale i huvudrollen som karaktären Patrick Bateman för en inre monolog där han refererar just valet av sina Oliver Peoples bågar som del i beskrivning av sin perfekta yttre bild. Modellen Christian Bale bär heter O’Malley och är lika aktuell idag som för 21 år sedan!

 

        

Varje Oliver Peoles båge är noggrant handgjord i fabriker i Italien och Japan. Ett hantverk gör att en balanserad och förfinad slutprodukt skapas. Allt efter de orginalritningar som en gång skapades i Larry Leights designstudio i West Hollywood. Oliver Peoles är ett av de mest klassiska och ikoniska märken glasögonvärlden har att erbjuda. Lika aktuellt idag som way back 1987! Välkommen in och hitta ditt favoritpar! Kollektionen finns i vår butik på Norrlandsgatan.

22-27 mars har vi hela kollektionen på display på Norrlandsgatan. Boka din tid för visning HÄR.